Så funkar en budgivning

Budgivningen kan vara en del av bostadsaffären som kan skapa oro. Vi på Hälsinglands Fastighetsbyrå vill vara en trygg part för både köpare och säljare. Vi dokumenterar och redovisar skriftligen alla bud för båda parter. Om säljaren samtycker kan budgivningen följas direkt här på vår hemsida. Vi ser detta som ett steg mot en tryggare och öppnare budgivning.

1

Visningen

Vi har anmälan till de flesta av våra visningar. Om du vill komma på visning lämnar du kontaktuppgifter till mäklaren. Då kollar vi även av så du har din finansiering ordnad så allt är klart om du vill lägga bud redan på visning.

2

Mäklaren kontaktar spekulanter

Mäklaren informerar säljare och spekulanter om de bud som kommer in. Buden meddelas alla parter via telefon eller sms. Säljaren är den som avgör hur lång budgivningen skall vara.

3

Informationsflöde

Mäklaren informerar säljare och spekulanter om de bud som kommer. Budgivningen meddelas alla parter via telefon, sms eller e-mail. Budgivningen fortsätter så länge det fortsätter att komma bud. Säljaren är den som avgör hur lång en budgivning skall vara.

4

Säljaren väljer sin köpare

Säljaren har rätt att välja sin köpare och det är inte alltid den som lagt högst bud som får köpa. Säljaren behöver inte redovisa på vilka grunder denne gjort sitt val.

5

Sent bud

Om mäklaren får in ett sent bud från en budgivare är denne skyldig att redovisa budet för köparen enligt svensk lag. Ingenting är klart i en bostadsaffär förrän ett kontrakt är undertecknat.

6

Avhopp

Bud är inte bindande. Naturligtvis vill vi ha seriösa budgivningar men en köpare kan aldrig bli tvingad att stå fast vid sitt bud. Endast ett skriftligt avtal (köpekontrakt) är bindande vid fastighetsköp.

7

Kontraktsskrivning

Mäklaren bokar tid för kontrakt med säljare och köpare. Det vanliga är att man träffas på mäklarens kontor och skriver avtal. Budgivningslistan ligger med som en bilaga till kontraktet.

Låt oss göra jobbet

Ditt första steg mot en lyckad bostadsaffär är att höra av dig till oss. Vi besöker dig i din bostad, gör en kostnadsfri värdering och berättar mer om hur vi kan hjälpa till. Du kan även anmäla dig till vårt spekulantregister eller titta på intressanta bostäder här direkt på vår sajt. Sen kan du luta dig tillbaka och låta oss göra jobbet. Det är det vi gör bäst.